College “zwarte gaten” bij Sterrenwacht Lochem

Lochem – Vrijdag 16 Maart komt Marcel Vonk, Theoretisch Fysicus aan de Universiteit Amsterdam, Schrijver van het boek Zwarte gaten, Gevangen in Ruimte en Tijd.

Deze avond begint op een andere manier dan dat u gewend bent. Medewerker Freddy Nauta zal deze avond de inleiding verzorgen met een interview met Marcel Vonk auteur van het boek Zwarte gaten, Gevangen in Ruimte en Tijd.

Freddy praat met hem over zijn fascinaties en zijn beweegredenen om dit boek te schrijven. Na de pauze zal Marcel een college verzorgen over de nieuwste inzichten op het gebied van Zwarte gaten.

Nadien is er voor geïnteresseerden de gelegenheid om zijn boek te kopen en door hem te laten signeren. (€ 39,90 contant meenemen). Het astronomisch café is daarna geopend om onder het genot van een drankje en een hapje nog eens na te praten over dit spannende onderwerp.

Theorie en experiment gaan in de natuurwetenschappen normaal gesproken hand in hand. Zwarte gaten lijken een uitzondering op die regel te vormen. Dat zwarte gaten in theorie kunnen bestaan, is al een eeuw bekend, maar het waarnemen van deze mysterieuze objecten – die immers zwart zijn – valt niet mee.

Wat dat betreft leven we in een interessante tijd, waarin het waarnemen van zwarte gaten eindelijk binnen de technische mogelijkheden begint te komen. In februari 2016 kwam bijvoorbeeld het nieuws naar buiten dat door middel van zwaartekrachtsgolven voor het eerst de samensmelting van twee zwarte gaten is waargenomen, en inmiddels zijn daar nog drie waarnemingen van soortgelijke gebeurtenissen bij gekomen.

Toch loopt de theorie nog altijd ver voor op de waarnemingen – zeker als we ook de kwantummechanica in het verhaal meenemen. We komen dan in de wondere wereld van de Hawkingstraling, het al dan niet vernietigen van informatie door zwarte gaten, de vraag of zwarte gaten omgeven worden door “muren van vuur”, en nog vele andere interessante open vragen.

In dit college zal Marcel de laatste ontwikkelingen in de theorie van zwarte gaten bespreken, en bespreekt hij de vraag of en hoe toekomstige experimenten en waarnemingen de vele open vragen kunnen beantwoorden.

Dr. Marcel Vonk is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Naast onderzoeker is hij ook enthousiast wetenschapspopularisator en niet onverdienstelijk toernooipokerspeler. Hij is de auteur van de populairwetenschappelijke boeken Snaartheorie (2010) en Zwarte Gaten, Gevangen in Ruimte en Tijd (2017).

Datum: 16 maart 2018; 20.00 u
Locatie : Publiekssterrenwacht Phoenix; Ampsenseweg 10; 7241 NB Lochem
Entree : Voor niet-leden € 5,- p.p.