Circulair estafettestokje naar Kreunen Kunststoffen

Lochem – Kreunen Kunststoffen uit Lochem is sinds kort de trotse houder van het Gelderse circulaire estafettestokje. Op 23 februari kwam het aan in de gemeente Lochem. Directeur Gijs Kreunen ontving het stokje recent uit handen van wethouder Duurzaamheid, Trix van der Linden, vanwege de ontwikkeling van een circulaire kozijn als waardevolle bijdrage aan duurzaam bouwen.

Kreunen Kunststoffen is één van de deelnemers aan het Europese project Circulair Kozijn. Inlands hout gebruiken en houtgrondstoffen hergebruiken, staat hierin centraal. Producten blijven dan langer ‘in de keten’ en dat voorkomt uitstoot van afval en schadelijke uitstoot naar bodem, water en lucht zoveel mogelijk. De kozijnen zijn straks geschikt voor nieuwbouw als renovatie.

Innovaties in kozijnen
Een houten kozijn van een bedrijf dat kunststoffen verwerkt? Gijs Kreunen legt uit: “Kreunen Kunststoffen ontwikkelt concepten en producten om hout te versterken op de meest kwetsbare plekken. Het circulaire kozijn bestaat hoofdzakelijk uit hout. De meest kwetsbare delen maken we robuuster door een kunststof product. Verf hecht goed op kunststof materiaal. Zo voorkom je veel onderhoud als gevolg van vocht of slijtage”.

“Het kunststof is even goed op maat te maken als hout”, vervolgt Gijs Kreunen. “We maken veelal gebruik een (droge) verbinding zonder lijm of kit.  Hierdoor kunnen zowel de houten als de kunststof delen van het kozijn na gebruik gesplitst en opnieuw gebruikt worden. Het kunststof vormen we na shredderen om tot nieuwe materialen. We voelen ons verantwoordelijk voor de producten die we vermarkten. Zodra de vraag er is, nemen we de producten retour, zodat er ná gebruik ook sprake is van een gesloten cyclus en grondstoffen niet verloren gaan”.

Overige deelnemers aan het project Circulair Kozijn zijn een toonaangevende timmerfabriek, een specialist in houtcoatings en de onderzoeksinstituten Wageningen Universiteit (WUR) en Saxion Hogeschool Enschede.

Het estafettestokje
Het circulaire estafettestokje kent zijn oorsprong in Nijmegen, de stad die in 2018 de naam European Green Capital mag dragen. Met het doorgeven van het stokje zetten de provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge duurzame initiatieven binnen onze provincie in de spotlights. Het stokje wordt een jaar lang van gemeente naar gemeente doorgegeven.  De circulaire economie staat binnen de initiatieven centraal. Daarbij gaat het om (her)gebruik van bijvoorbeeld materialen in de productieketen, maar ook om duurzamere producten en productie of het opwaarderen en duurzaam verwaarden van grondstoffen.