Lezing Triangulum in Eefde

Eefde – Op donderdag 19 april organiseert de vereniging voor weer- en sterrenkunde “Triangulum” een lezing met als onderwerp: De New Horizons-missie naar Pluto”.

Inleider is Marlies van de Weijgaert MSc, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Op dinsdag 14 juli 2015 scheerde ruimtesonde ‘New Horizons’ langs dwergplaneet Pluto. De scherpeopnamen openbaarden een onbekende wereld in de ijzige buitengebieden van ons zonnestelsel. In de afgelopen periode zijn geleidelijk alle beelden en andere wetenschappelijke data overgestuurd naar de Aarde. Nadat de baanbrekende foto’s een verrassend actieve wereld lieten zien, zijn de eerste wetenschappelijke analyses gemaakt. Hieruit is duidelijk geworden dat Pluto niet een dodeonveranderlijke rotsklomp is, maar een intrigerende zichzelf vernieuwende dwergplaneet. De beelden geven aanwijzingen voor dynamische processen zoals een cyclus van bevroren stikstof en erosie door vloeibaar materiaal. Ook zien we stromende gletsjers en nevels die tot wel 130 kilometer boven het oppervlak reiken en een rode neerslag op Pluto veroorzaken. Het meest opvallende gebied is het grote hartvormige vlak, dat ‘Tombaugh regio’ wordt genoemd naar de ontdekker van Pluto. Het is een enorme vlakte van bevroren stikstof, geschakeerd in opvallende segmenten met aan de randen 3 kilometer hoge bergen van waterijs.
Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis van New Horizons door het zonnestelsel langs Pluto en zijn manen. De reis is nog lang niet ten einde, we kijken ook alvast vooruit naar zijn eerstvolgende bestemming in de Kuipergordel. Het ruimtevaartuig zelf zal in detail worden beschreven. De oogst aan recente wetenschappelijke ontwikkelingen en analyses zal in deze lezing worden gepresenteerd.

De beelden geven aanwijzingen voor dynamische processen zoals een cyclus van bevroren stikstof en erosie door vloeibaar materiaal. Ook zien we stromende gletsjers en nevels die tot wel 130 kilometer boven het oppervlak reiken en een rode neerslag op Pluto veroorzaken. Het meest opvallende gebied is het grote hartvormige vlak, dat ‘Tombaugh regio’ wordt genoemd naar de ontdekker van Pluto. Het is een enorme vlakte van bevroren stikstof, geschakeerd in opvallende segmenten met aan de randen 3 kilometer hoge bergen van waterijs.
Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis van New Horizons door het zonnestelsel langs Pluto en zijn manen. De reis is nog lang niet ten einde, we kijken ook alvast vooruit naar zijn eerstvolgende bestemming in de Kuipergordel. Het ruimtevaartuig zelf zal in detail worden beschreven. De oogst aan recente wetenschappelijke ontwikkelingen en analyses zal in deze lezing worden gepresenteerd.

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, 7211 DM Eefde. Aanvang 19.30 uur. De toegangsprijs voor niet-leden is 5 euro. Voor meer informatie zie de website van de vereniging www.triangulum.nl

Triangulum is een vereniging zonder commercieel oogmerk, die zich bezig houdt met het verbreiden van kennis over weer- en sterrenkunde in populairwetenschappelijke zin en dat doet o.m. door het organiseren van voordrachten, werkgroepen en excursies. Zij is actief in het gebied van de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen.