Phoenix College: Hoe goed beschermt het magneetveld het leven op aarde?

Lochem – Het aardmagneetveld lijkt nog het meest op een staafmagneet in het centrum van de Aarde, met een Noordpool en Zuidpool. Het veld beschermt ons tegen een bombardement van geladen deeltjes uit de ruimte, vooral van de zon (de zonnewind). Zonnevlammen en coronale massaejecties kunnen leiden tot magnetische stormen op Aarde. Het aardmagneetveld verandert continue, op de korte en lange tijdschaal.
Wellicht de meest karakteristieke eigenschap van het veld is dat het op onregelmatige tijden omkeert. Tijdens een dergelijk omkering neemt de intensiteit af tot 10% van de normale sterkte. De sterkte van het veld neemt nu al eeuwenlang af, en sommige wetenschappers speculeren dat een dergelijk omkering eraan zit te komen. Is dat zo, hoe lang duurt dat dan, en moeten we ons dan ongerust maken? Kortom, hoe goed beschermt het magneetveld het leven op Aarde?

Cor Langereis is hoofd van het paleomagnetisch laboratorium Fort Hoofddijk van het Departement van Aardwetenschappen van de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek beslaat bijna alle aspecten van het paleomagnetisme, zoals het in kaart brengen van nauwkeurige en gedetailleerde gegevens van het aardmagnetisch veld voor alle tijdschalen. Met deze gegevens in de hand kan het verleden van het aardmagneetveld inzichtelijk gemaakt worden. Zijn werk bestaat o.a. uit de z.g. paleoseculaire variatieonderzoeken (de veranderingen van het aardmagneetveld die hun oorsprong vinden in de buitenkern van de aarde) van recente perioden (archeomagnetisme). Maar beslaat ook de perioden waarin het veld geen omkering vertoonde (superchrons) waartoe ook de eigenschappen van het vroegste veld van meer dan 3 miljard jaar geleden.

Datum Vrijdag 15 februari 2019
Spreker Prof. Dr. Cor Langereis
Aanvang Zaal open om 19.30 uur
Aanvang college 20.00 uur
Locatie Ampsenseweg 10 7421 NB Lochem.
Entree voor niet-leden € 5,- p.p.

Voor informatie over dit Phoenix College kun je contact opnemen met Cecilia de Vries lezingen@sterrenwachtphoenix.nl 06 10250515