Lezing NVVH-Vrouwennetwerk Lochem

Lochem – Het is precies honderd jaar geleden dat vrouwen in Nederland actief kiesrecht kregen. Daar is wel de nodige strijd aan vooraf gegaan. Wie kan over dit onderwerp nu beter vertellen dan de sympathieke europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, politica en boerin in hart en nieren.

Voor leden van de Kon. NVVH-Vrouwennetwerk afdeling Lochem houdt zij op dinsdagochtend 23 april vanaf 10 uur een lezing hierover in de schouwburg. Ook niet-leden zijn welkom. Wel even aanmelden s.v.p., graag uiterlijk op woensdag 17 april, via secr-lochem@nvvh.nl

Annie Schreijer-Pierik (17 februari 1953) is geboren en getogen in Hengevelde en heeft hier ook samen met haar man Jan en haar gezin tot 2014 een gemengd agrarisch bedrijf (varkenshouderij en akkerbouw) gerund. Naast haar werkzaamheden op de boerderij en bestuurlijke functies in landbouworganisaties, is ze jarenlang voor het CDA actief op lokaal, provinciaal en landelijk niveau. Eerst als gemeenteraadslid, dan als lid van de Provinciale Staten van Overijssel en van 1998 tot 2010 als lid van de Tweede Kamer, waarvoor ze met 17.422 voorkeursstemmen is gekozen. Op haar laatste dag als lid van de Tweede Kamer is Annie Schreijer-Pierik benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Voorkeursstemmen
Toen zij begin 2014 lijstduwer werd voor de Europese Parlementsverkiezingen, zag ze het als een kans om haar CDA te helpen om Europa weer dichter bij de mensen te brengen. Ze kreeg een recordaantal van 113.123 voorkeursstemmen en werd zo verkozen tot Europarlementariër. Geboren op de grens van de Achterhoek en Twente, vertegenwoordigt ze op de eerste plaats Oost-Nederland. Daarnaast liggen haar hart en ambitie bij de land- en tuinbouw.

Vrouwen in de politiek
Annie Schreijer-Pierik: “Als het gaat om het vrouwenkiesrecht heeft Nederland een bijzondere positie. Wij waren er namelijk relatief vroeg bij; slechts een paar landen gingen ons voor, zoals Nieuw-Zeeland, Finland en Rusland. In België werd het actief vrouwenkiesrecht pas in 1948 in de wet verankerd, in Zwitserland duurde het zelfs tot 1971. Suze Groeneweg kwam als eerste Nederlandse vrouw in 1918 in de Kamer, toen nog volledig verkozen door mannen. Wat is er sindsdien zoal veranderd en hoe belangrijk zijn vrouwen in de politiek bij sociaaleconomische afwegingen en gerechtigheid? Ik zal hier verder op ingaan en vertel u graag mijn verhaal en ervaringen.”