Passieconcert Via Crucis in de kerk van Almen

Almen – In een bijzonder Passieconcert op woensdag 28 maart, in de Goede Week, zingt het Valborgkoor o.l.v. Árpád Schermann, samen met de kamerkoren Fluente Sono van Amersfoortse vrije schoolouders (eveneens o.l.v. Árpád S.) en het onafhankelijke kamerkoor Collegium Ioanneum Berlin uit Berlijn (o.l.v. Jeroen Moes).
Zij worden op piano begeleid door Noëmi Schermann.

Het grootste deel van het programma wordt gezamenlijk uitgevoerd, maar de drie koren zullen in het begin ook apart enkele werken uit hun eigen repertoire ten gehore brengen.

In het eerste deel van het concert hoort u voornamelijk werken van hedendaagse componisten, zoals de jonge Zweed Simon Åkesson, de momenteel in New York wonende Noorse componist Ola Gjeilo, van Jocelyn Hagen uit Minneapolis en de Nederlandse componist Joop Voorn. Ook worden werken van Alfred Schittke (Rusland) en Jürgen Schriefer (Duitsland) uitgevoerd.

Het hoofdwerk van dit Passieconcert is het Via Crucis van Franz Liszt. In breed opgezette muzikale structuren wordt het lijden van Christus weergegeven. Het werk combineert unisono-zang met Lutheraanse hymnen en op Bach geïnspireerde koralen terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor piano.

Het werk neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van Liszt vooral omdat het een werk is van grote verstilling. Bijzonder is het werk ook omdat het de grenzen van de tot dan toe gangbare tonaliteit opzoekt. Het werk combineert unisono-zang (Staties I en XIV) met Lutheraanse hymnen (Staties IV en XII) en op Bach geïnspireerde koralen (Statie VI), terwijl een deel van de staties bestaat uit solopartijen voor orgel, dan wel piano. Liszt zelf had de bedoeling om het werk in het Colosseum uit te voeren, dan voorzien van harmonium-begeleiding.
Na afloop is er gelegenheid iets te drinken in het dorpshuis tegenover de kerk.
Aanvang 20.00 uur
Kaartverkoop bij de Superrr in Almen of via www.valborgkoor.nl/concertagenda.htm