Zondagse winterwandeling over het Grote Veld

Lochem – Tussen Lochem en Vorden ligt het Grote Veld, door sommigen nog steeds het Groote Veld genoemd. Ooit was dit een uitgestrekt gebied met eindeloze heidevelden en zichtbare kerktorens in de verte. Enkele jaren terug heeft Natuurmonumenten het veld “aangepast” aan de nieuwe natuurnormen: open landschap; bomen en struiken verwijderd en droge en natte delen gecreëerd. Het is daar mooi wandelen.

Daarom organiseert natuurorganisatie IVN op zondag 8 december in dit gebied een interessante wandeling. Na de start op de provinciale weg gaat de tocht eerst een stukje in zuidelijke richting over het Pieterpad. Dan volgt al snel een oud karrenspoor, dat de deelnemers langs nieuwe en oude heidevelden leidt. De nieuwe heide vormt de natuurlijke verbinding met het noordelijk gelegen heideveld van het Kienveen. Hierdoor krijgen de kwetsbare heidevlinder, nachtzwaluw en klokjesgentiaan een groter leefgebied.
De heidevelden worden regelmatig begraasd door een kudde Schoonebeeker schapen en ze worden ook regelmatig afgeplagd.
Natuurgidsen van IVN zullen er onderweg meer over vertellen. Aanmelden voor deze ongeveer twee uur durende wandeling is niet nodig en deelnemen is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Halverwege is er een koffie/theepauze met een consumptie voor 50 cent pp.
De start is om 14.00 uur bij km. paal 10.0 aan de provinciale weg N346 tussen Lochem
en Zutphen. Er is daar een parkeerplaats.
Inlichtingen bij de hoofdgids Wybren Jouwsma, Tel: 0573-256250, wybren@jouwsma.nl