Ondernemen in een aantrekkelijke omgeving op Stijgoord

Lochem – Op 13 december a.s. is de officiële opening van Stijgoord in Lochem. Op deze nieuw ingerichte plek langs de Berkel bij Lochem is een unieke combinatie te vinden van een kantorenpark, natuur en waterberging.

Officiële handelingen
Wethouder Economie Eric-Jan de Haan geeft het startsein voor kantorenpark Stijgoord aan de Berkel in Lochem. Samen met directeur Jan Oltvoort, die zijn bedrijf Olbecon hier als eerste zal vestigen. In de parkzone langs de Berkel is ook hard gewerkt aan natuurontwikkeling in combinatie met waterberging. Heemraad Antoinet van Helvoirt-Looman van het waterschap Rijn en IJssel draagt 13 december het natuurbeheer van de parkzone over aan Peter van Waveren Hogervorst. Hij is voorzitter van inwonerinitiatief, Stichting Marke Lochem. Dit gebeurt symbolisch door het planten van enkele fruitbomen.

Achtergrondinformatie

Kantorenpark Stijgoord
Op het terrein waar eerder het openluchtzwembad Stijgoord was, ontwikkelt de gemeente kantorenpark Stijgoord. Een unieke, representatieve kantoorlocatie aan de oostkant van Lochem. Direct aan de Berkel, Goorseweg en op loopafstand van het station en binnenstad.
Olbecon is het eerste bedrijf dat hier een nieuw kantoor bouwt. Eerder nam WILA hier de nieuwe parkeerkeergarage in gebruik. Stijgoord is aantrekkelijk voor kantoren en kleinschalige, gemengde bedrijven.
De gemeente ziet graag een combinatie van zakelijke en maatschappelijke dienstverlening. Denk ook aan kinderopvang een sportschool of praktijk. Kavels geeft de gemeente uit op maat. Wie interesse heeft, kijkt op bouwkavelslochem.nl

Natuurbeheer
Het open gedeelte van het gebied zal zich ontwikkelen als ecologische stapsteen aan de Berkel. Het kreeg naar een idee van Stichting Natuur in de Graafschap een groene invulling. Het draagt bij aan de ecologische kwaliteit van de Berkel tussen Zutphen en de Duitse grens bij Rekken.

Waterberging
Dit terrein heeft ook een functie heeft als waterberging. Het is kort geleden eigendom geworden van waterschap Rijn en IJssel. De kade langs de Berkel is teruggelegd en er is een verbinding gegraven naar de Berkel. Bij hoog water ligt er 2,5 hectare natuur klaar om overtollig water op te vangen.
Het oude zwembad is nu een vijver om regenwater op te vangen vanaf het kantorenpark. Op 13 december neemt de nieuwe stichting Marke Lochem het beheer en onderhoud van het gebied over van het waterschap. Een mooi voorbeeld van inwoners die initiatief nemen.

Marke Lochem
Marke Lochem is een nieuwe stichting, opgericht door inwoners die de natuur een warm hart toedragen. Bijzonder is dat zij samen met aanwonenden bepalen hoe het terrein beheerd en onderhouden wordt. En dat zij daarvoor de handen uit de mouwen willen steken.
De stichting wil meerwaarde creëren voor dit gebied en de omgeving, biodiversiteit vergroten van plant en dier en recreatie en educatie mogelijk maken.

Natuur, biodiversiteit en landschap
Marke Lochem start nu met het beheer van deze natuurstapsteen, maar breidt de activiteiten graag uit naar andere plekken in de gemeente. Het uiteindelijke doel is behoud en versterking van natuur, biodiversiteit en het landschap in de gemeente Lochem. Alles wat hieraan kan bijdragen vinden de initiatiefnemers belangrijk.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden
Mensen die graag als vrijwilliger willen meehelpen bij het onderhoud van dit mooie terrein, interesse hebben in de activiteiten of Marke Lochem willen sponseren, kunnen contact opnemen door een mail te sturen naar markelochem@gmail.com. Kijk ook eens op de Facebookpagina Marke Lochem.