Nieuwe samenwerking Eric Corton en Het Gelders Orkest

Arnhem – Eric Corton en Het Gelders Orkest slaan opnieuw de handen ineen en presenteren in januari een bijzonder concert rondom het thema ‘ouder worden’. Een avond vol prachtige en persoonlijke verhalen van Eric Corton en muziek van Beethoven door de jaren heen. Pianiste Daria van den Bercken neemt de pianopartij van twee bekende pianoconcerten van de grootmeester voor haar rekening. Het orkest speelt onder leiding van de Spaanse dirigent Jonathon Heyward, op 16 januari in Musis Arnhem en 17 januari in De Vereeniging in Nijmegen.

Verschil tussen jong en oud

Ouder worden is voor acteur en presentator Eric Corton net zo fascinerend als confronterend. Een mens heeft een heel leven geleerd, beleefd, ondervonden en onthouden. In een leven van 80 jaar zijn ongelooflijk veel dingen gebeurd, uitgevonden en weer verdwenen. Maar hoe klinkt ouder worden eigenlijk? Wat is het verschil tussen een vroeg stuk van componist Beethoven in vergelijking met zijn laatste werk, als hij haast doof en ongelukkig zijn noten op papier ramt? Het Gelders Orkest en Eric Corton zochten elkaar op en onderzochten dit vraagstuk.

Levensverhalen verweven met muziek

Het resultaat van de samenwerking is een avond die geen regulier concert brengt, maar zorgt voor een totaalbeleving. Levensfases en persoonlijke verhalen van Corton worden verweven met muziek en levensfases van Beethoven. 2020 is tevens het 250e geboortejaar van deze meestercomponist en in dit jaar komt dan ook weer naar voren hoeveel verschillende symfonieën Beethoven heeft geschreven. Zo zit de ene symfonie vol met levensvreugde en optimisme, en de andere noemde men zijn ‘intiemste treurmars ooit’. “In de muziek van Beethoven hoor je zijn ervaring in het ouder worden. Dit raakt mij en maakt dat ik zijn werk zo prachtig vind”, aldus Corton.

Corton brengt in zijn verhalen steeds de verbinding met muziek en laat het publiek stilstaan bij eigen gedachten en gevoelens over ouder worden en het leven.

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.hetgeldersorkest.nl