Tevredenheid over Gelders bod opwekken duurzame energie: 6 Terawatt

De 6 Gelderse regio’s hebben hun concept-Regionale Energiestrategieën opgesteld. De besturen van gemeenten, waterschappen en provincie hebben deze vastgesteld. Opgeteld hebben de regio’s nu in concept ruimte aangewezen voor het opwekken van 6 Twh aan duurzame energie door het realiseren van zonnevelden en windmolens. In totaal moet in Nederland 35 terawatt opgewekt worden.

Jan van der Meer: “Ik ben trots op dit resultaat dat we samen hebben bereikt. De wethouders van alle Gelderse gemeenten, waterschappen en wij hebben hier met volle overtuiging aan gewerkt. Ons bod toont ambitie. Nu moeten we volop aan de slag. Ook gemeenteraden en inwoners. Dat is best spannend hier en daar, maar ik heb er alle vertrouwen in. Overschakelen op duurzame energie moet én het kan.”

Gelders Klimaatplan
De concept Regionale Energiestrategieën zijn een tussenresultaat. Ze worden uitgewerkt in de RES 1.0. Hier wordt meer concreet waar windmolens en zonnevelden kunnen komen. Het huidige bod: 6 TWh staat gelijk aan ongeveer 50% CO2 reductie. Mits de vraag en het aanbod in balans is en mits de andere doelen uit het Nationale Klimaatakkoord gehaald worden. Ook op andere terreinen zoals de landbouw en mobiliteit en niet te vergeten energiebesparing moet nog heel veel gebeuren.

Gelderland heeft als doel om 55% CO2 reductie in 2030 ten opzichte van 1990 te realiseren. Daarom werken we aan een intensiveringspakket. Samen met alle bestaande maatregelen en de RES wordt dit het Gelders Klimaatplan. Met al deze inspanningen lijkt het doel van 55% CO2 besparing binnen bereik.

Regionale Energiestrategie
Nederland schakelt over naar hernieuwbare energie: in 2050 gebruiken we alleen duurzame energie en is de uitstoot van broeikasgassen nihil. Deze afspraak staat in het Nationaal Klimaatakkoord van juni 2019. Een stap naar de doelstelling voor 2050 is het opstellen van een Regionale Energiestrategie (RES). In Gelderland werken 6 regio’s aan de RES’en. De provincie is hierin partner en medebesluitnemer. De regionale RES’en krijgen een vertaling in het provinciale omgevingsbeleid.